Ervaringen in het O...
 
Notifications
Clear all

Ervaringen in het Openbaar vervoer in Korea

1 Posts
1 Users
0 Likes
128 Views
(@janharinga)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
Posts: 10
Topic starter  

Ervaringen in het Openbaar vervoer in Korea

 

De Seoul agglomeratie heeft inderdaad een uitstekend network van bussen en ondergrondse, deze brengen je over grote afstanden.

Sinds er busbanen zijn is de invloed op de tijd  sterk verbeterd.

Een voordeel van de bus vind ik dat je fijn om je heen kan kijken, een nadeel is wanneer je geen zitplaats hebt je soms het gevoel hebt in een rollercoaster te staan., zeker wanneer het erg druk is.

Een ander nadeel vind ik hoe de buschauffeurs omgaan met de Airco en de verwarming, naar mijn gevoel is dat vol Aan of Uit. Daarmee bedoel ik dat zomer’s  het in de bus vaak heel koud is als je van buiten komt en het ’s winters ongemakkelijk warm.

Voordringen om in te stappen in de bus wordt voornamelijk door meisjes en jonge vrouwen gedaan is mijn ervaring. Het afstaan van je zitplaats aan ouderen komt voor maar is zeker geen gebruik, dit geldt voor bus en ondergrondse. Ook komt het vaak voor dat mensen zonder blikken of blozen op de speciaal voor behoeftigen en ouderen bedoelde zitplaats gaan zitten.

De ondergrondse is bijzonder efficient en brengt je snel en vrijwel altijd op tijd waar je wilt zijn. Ook de ondergrondse kan heel druk zijn dat hangt een beetje van de lijn af, maar in het spitsuur is het altijd heel druk en men schaamt zich er niet voor om te dringen en zich naar binnen te “persen”.

Een ander fenomeen, met name in het spitsuur is dat - hoewel er steeds meer roltrappen komen - er ook nog gewone trappen zijn.  Wanneer men zo’n trap naar het perron naar beneden afloopt en juist op dat zelfde moment komt er een trein binnen die de passagiers “uitspuugt”, dan ben je je leven niet zeker want deze mensen rennen de trap op in gote getale en als een blok en zien jou niet staan en lopen je gewoon omver. Deze situatie heb ik zelf meerdere keren mee gemaakt en het was geen fijne ervaring dat kan ik U verzekeren. Wanneer je flink gebouwd bent helpt dat, maar dat is niet iedereen. Nu ben ik lange tijd niet meer met de ondergrondse geweest en zeker niet in het spitsuur, dus is het te hopen dat dit “gedrag” beter is geworden.

Voor de ondergrongdse kun je een kaartje kopen voor je reis bij de machines die in de hal naar de treinen staan opgesteld, maar je kunt ook met credit kaart of een special travel kaart betalen voor je het poortje doorgaat. Dit herhaalt zich bij de plaats van bestemming, voor je het poortje doorgaat je kaart of kaartje scannen. Voor de bus betaal je ook door met je kaart te scannen of betaalt contant in een voor mij voorwereldlijke machine, die ook nog kan wisselen. Daar wordt ik echt blij van.

Het openbaar vervoer naar andere delen van Korea is ook heel erg goed en efficient. Met de bus kun je vrijwel overal komen en vanuit Seoul vertrekken deze bussen vanaf enkele Bus Terminals. Je kunt een kaarje kopen in de Bus Terminal, mogelijk kan dat ook online, dat weet ik niet. Zo’n busreis naar bijvoorbeeld Ulsan duurt 5 uur met een sanitaire stop, want in de bus is geen toilet, tenminste niet jaren geleden, misschien is dat veranderd.

De zitplaatsen in deze bussen zijn zeer comfortable en ruim in elk geval veel beter dan een economy class seat in een vliegtuig.

De frequentie van de meeste bussen is goed, iets van elke twee uur, terwijl de laatste bus ‘s avonds om een uur of twaalf vertrekt, dit is de nachtbus en kun je tijdens je reis lekker slapen tot je arriveert op je bestemming.

Met de trein kun je ook overal naar toe, je hebt de langzame trein die vele keren stopt en je kunt met de KTX, wat een ervaring op zich zelf is.

De langzame trein naar weer bijvoorbeeld Ulsan doet er 5 uur over (zelfde tijd als de bus), maar ook hier heeft men weer een nachttrein.

Tenslotte wil ik het vliegtuig noemen, ook met het vliegtuig kun je naar de diverse steden in Korea vliegen. De vliegtijden zullen varieren, maar naar Busan is ongeveer een tot 1 ½ uur. Deze lokale vluchten vertrekken meestal vanaf Gimpo, terwijl de kosten voor een retour natuurlijk veel hoger zijn dan de bus of trein.

 

Jan Haringa


   
Quote