Het verkeer in Kore...
 
Notifications
Clear all

Het verkeer in Korea

5 Posts
2 Users
0 Reactions
284 Views
(@janharinga)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
Posts: 10
Topic starter  

Verkeer in Korea

Zo beleefd als Koreanen zijn in een ontmoeting zo bruut en agressief kunnen ze zijn op de weg.

Dat is juist, maar geldt zeker niet voor alle Koreanen en het lijkt me dat dit ook niet alleen in Korea voorkomt.

Natuurlijk in een metropool als Seoul daar is het verkeer druk met ontelbare stoplichten. Over de afgelopen Jaren is het verkeer in Korea en met name in de Seoul omgeving enorm gegroeid, hierover heb ik geen getallen maar wanneer je 20 jaar terug kijkt en met nu vergelijkt moet dat met minstens 30 to 40 procent zijn. Ook zijn er nu ontelbare quickservices – jonge mensen op een brommer of scooter die het je behoorlijk lastig kunnen maken. Deze rijden bij voorkeur achter je auto daar waar je ze net niet kan zien en veranderen razendsnel van plaats.

Ruwweg kun je de weggebruikers in een aantal groepen verdelen:

  • Buschaufeurs
  • Taxidrivers
  • Ander beroepsverkeer
  • Commuters
  • Andere weggebruikers
  • De “zondagrijders”, zij die een of twee maal per week de auto gebruiken.

Het is duidelijk dat de eerste drie groepen een groep vertegenwoordigd die je niet kunt “verslaan”, probeer dat ook niet

Bussen hebben altijd voorrang, taxis wanneer men geen klant heeft rijden bij voorkeur rechts en swingen soms door het verkeer, dat is lastig.

Mijn advies voor het deelnemen aan het verkeer in Korea is:

laat je niet meeslepen door de aggresiviteit van sommige wegebruikers

  • Blijf altijd kalm en laat je nooit verleiden tot een “discussie” over iets. Als buitenlander ben je altijd in het nadeel.
  • In Korea is het vaak -dus niet altijd- gebruikelijk ook bij relatief kleine “ongevallen” om er een hele poppenkast van te maken dwz.
  1. Politie erbij die het “ongeval” in kaart brengt en rapporteert.
  2. De verzekerings vertegenwoordiger van beide partijen – die je zelf moet bellen. Deze insuranceagents zijn er meestal snel bij en in principe laat je hen de communicatie doen. Helaas spreken weinigen engels.

Een voor mij interessante waarneming is  het soort autos dat men rijdt in Korea en hoe dat over de jaren heen is veranderd. In de Jaren negentig zag men voornamelijk Daewoo en Hyundai, dat waren de toonaangevende autos. Ik kan me niet herinneren of er ook europese merken waren, mogelijk een japans merk, maar zeker niet veel.

Vandaag de dag struikel je over de europese merken, met de duitsers voorop, zoals Mercedes, BMW, Audi en Porsche niet te vergeten. Ook de Italianen laten het niet afweten zoals, Maserati, Lamborghini en Ferrari. De engelse merken zijn  vertegenwoordig met een ontelbaar aantal Range Rovers en Land Rovers, terwijl ook Lotus zich niet schaamt om hier rond te rijden met af en toe een Rolls Royce en Bentley.

Kijk ik bedoel maar, terwijl de maximum snelheid in het algemeen 100 km/hr is met af een toe een uitzondering van 110 km/hr

Verder lijkt mij het parkeren niet eenvoudig wanneer men geen prive chauffeur heeft.

Over parkeren gesproken, dat is weer een heel ander onderwerp maar niet minder boeiend.

Wanneer ik met Koreanen over parkeren spreek dan krijgt niemand ooit een bekeuring, terwijl ik er tot nu toe al ontelbare heb opgelopen.

Voorheen kon men nog wel eens parkeren op een plaats die niet was toegestaan zonder beboet te worden. Tegenwoordig zijn er overall waar dat enigszins kan cameras gemonteerd, op de meest onverwachte plaatsen en die maken zonder waarschuwing een plaatje en hup daar is weer een boete. Ook rijden er kleine autos met een hele grote camera op het dak rond en die maken vrolijk overal plaatjes van autos die verkeerd staan. Om de zaak rond te maken, wanneer de geparkeerde autos te dicht op elkaar staan voor deze auto met camera of vaste camera dan komen er een paar overheidsdienaren langs en die plakken de bekeuring op je ruit na met de hand een plaatje te hebben geschoten.

Het is maar dat U het weet.

Ik noemde al even de maximum snelheid, maar sinds een jaar of twee verschijnen er overal 30 km zones en om je niet in de verleiding te brengen harder te rijden zijn er weer overal cameras gemonteerd.

Deze 30 km zones is een nieuw fenomeen maar verspreiden zich als een olievlek over Seoul en ik weet niet waar.

Natuurlijk staan er borden en is het op het asphalt geschilderd die dat aangeven, maar de onverwachtheid van zo een zone is soms groot.

Jan Haringa


   
Quote
(@eljay)
Member Admin
Joined: 3 years ago
Posts: 30
 

Mooi verhaal meneer Haringa


   
ReplyQuote
(@janharinga)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
Posts: 10
Topic starter  

Hallo LJ,

Heel graag gedaan, je kunt me Jan noemen dat doen mijn goede vrienden Henny en Jac ook.

Verder ben ik bezig met een stukje over openbaar vervoer in Korea, wat feitelijke dingen maar ook wat eigen ervaringen met het openbaar vervoer.

Ik heb de volgende vraag:

Onze gezamenlijk vriend - van Jac en mij - Willem van de Hoed heeft over zijn verblijf in Korea een boekje geschreven getiteld Kimchi Beach, misschien ken je het boekje. Dit boekje is leuk voor iedereen on te lezen, maar zeker voor Nedelanders die in Korea wonen. Graag wil ik het onder de aandacht brengen via deze website.

Ik bedoel ik heb geen enkel belang in dit boekje en is puur een aanbeveling niet om te promoten.

Willem is van huis uit architect (TU Delft) en heeft zich later toegelegd op kunst fotografie, terwijl dit boekje weer als een soort bijlage bij een van zijn recentere werken is uitgegeven.

Ter introductie voeg ik 2 fotos toe.

Oeps - ik kan maar een attachment tegelijk toevoegen, daarom de kritiek "gecopieerd" hieronder.

Kritiek Jeroen Visser, Zuid-Korea correspondent voor de Volkskrant.

"Kimchi Beach is met zijn haast dromerige, korte schetsen van het leven in de elfde economie van de wereld een fascineren en origineel verslag van hoe kunstenaar en fotograaf Willem van den Hoed probeert te aarden in de Zuid-Koreaanse metropool Seoul. 

De persoonlijke zoektocht, gecombineerd met scherpe observaties over de Koreaanse cultuur en samenleving, maken dit een van de interessanste Nederlanstalige werken over het moderne Zuid-Korea".

 

Jan

 

 

 

 


   
ReplyQuote
(@eljay)
Member Admin
Joined: 3 years ago
Posts: 30
 

Hallo Jan, bedankt voor het schrijven van je stukjes. Dat maakt mij een blij mens. 


   
ReplyQuote
(@janharinga)
Eminent Member
Joined: 2 years ago
Posts: 10
Topic starter  

Hallo LJ,

Fijn dit te horen. In de meer dan 20 jaar dat ik nu in Korea ben zijn er zoveel dingen die je meemaakt. Daarover kunnen Jac en Henny over meepraten.

Deze ervaringen moeten voor nieuwkomers enige zin hebben om te vertellen natuurlijk. Een punt daarbij is om niet negatief over te komen en soms valt dat niet mee. Maar goed we zijn te gast in Korea en wanneer je je dat realiseert wordt het wat gemakkelijker om wat voor ons negatief lijkt te accepteren.

Willem van den Hoed kan dit zo mooi vertellen in zijn boekje "Kimchi Beach".

 


   
ReplyQuote